Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nyhetsbrev (maj) - E-media och vetenskaplig kommunikation

Debatt om Bibsam-avtalet med MDPI

I Sverige har det nationella avtalet med MDPI ifrågasatts på Svenska dagbladets debattsida: Avtal med ökänt förlag slår mot forskningen

Gustav Nilsonne replikerade kort därefter: Dags att överge traditionella tidskrifter

Lund deltar i det nationella avtalet, och hade en lokal överenskommelse med förlaget som innebar rabatterade apc:er även innan Bibsam-avtalet. MDPI var länge en omtvistad OA-aktör men kom så småningom att uppfylla kriterierna för vår publiceringsfond gällande OASPA-medlemskap och indexering i etablerade databaser. LU-författare publicerade sig också i allt högre utsträckning i förlagets tidskrifter varför avtalet med MDPI var gynnsamt ur en ekonomisk aspekt.

Men det är gott att diskussionen förs. Det finns skäl att återigen titta på de kriterier LU har satt upp för att stötta universitetets forskare kring publiceringsavgifter. Vi kommer arbeta med detta under hösten. Samtidigt hoppas vi på en parallell diskussion som rör publiceringsstrategier och incitament. Varför forskare publicerar som de gör.

KB har redogjort för sina tankar kring MDPI-avtalet här: Förtydligande från Bibsams styrgrupp om avtalet med MDPI


Nya e-resurser

Juridikum och EHL har startat en prenumeration på Tax Notes International.
Länk till resurs i databaslistan: Tax Notes International

Juridikum har startat en prenumeration på Dalloz.
Länk till resurs: Dalloz


Uppsagda resurser

Avtalet för RefWorks löper ut den 31 maj.


LUBsearch

Bestånd från ePublications

En ny version av Excel-filen med vårt bestånd från ePublications finns nu tillgänglig här: https://eresources.lub.lu.se/files/login/epublications/content-epublications.xlsx