Ny resurs: Digital Theatre+
Konstnärliga fakultetens bibliotek har startat en prenumeration på Digital Theatre+. Digital Theatre+ innehåller strömmande video, digitala lärresurser och texter inom scenkonstområdet. Plattformen samarbetar med giganter som the Royal Shakespeare Company, Broadway HD och BBC men också med mindre teatrar och scenkonstutbildningar runt om i världen.
Länk till resurs i databaslistan: Digital Theatre+
Avancerat utbildningstillfälle om LUBsearch för biblioteksanställda
Alex Butler från EBSCO kommer att hålla i ett mer avancerat utbildningstillfälle om LUBsearch för biblioteksanställda. Det finns möjlighet att skicka in frågor i förväg, maila dessa senast den 20 mars till mikaela [dot] von_horn [at] ub [dot] lu [dot] se (mikaela[dot]von_horn[at]ub[dot]lu[dot]se) .
Tillfället består av 45 minuter presentation (spelas in) och därefter 15 minuter för frågor.
Datum: 28 mars
Tid: 10:00 – 11:00
Plats: Zoom
Save the date 15 juni - OA-ringen
2016 anordnade Avdelningen för e-media på UB ett evenemang som kallades Från ax till limpa. Nu är det åter dags, men denna gång är det Avdelningen för vetenskaplig kommunikation som bjuder in. Syftet med eventet är att alla som jobbar inom LUB ska få kortare presentationer, och möjlighet att ställa frågor, om det arbete som sker bakom kulisserna på UB. Boka in den 15e juni, mer information om evenemanget kommer inom kort i Kompetensportalen.
Inbjudan till tre seminarier kring öppen vetenskap
SUHF:s samordningsgrupp för öppen vetenskap och Forskningsdatagruppen anordnar under våren tre seminarier på temat öppen vetenskap. Det generella temat för de tre webbinarierna är: ”Lärosätenas omställning till ett öppet vetenskapligt system – hur går det?”.
Seminarium #1: Bortom transformativa avtal
Dag: fredag 17 mars
Tid: 13:30 – 15:30
Plats: Digitalt via Zoom
Anmälan https://suhf.se/aktiviteter/bortom-transformativa-avtal/
Om seminariet:
Transformativa avtal är en relativt ny form av kontrakt mellan vetenskapliga förlag och akademin. Avtalen ger forskarna möjlighet att publicera sina artiklar öppet tillgängliga och är avsedda att driva på en övergång av vetenskapliga tidskrifter från prenumerationsbaserade affärsmodeller till en affärsmodell baserad på öppen tillgång. I dessa avtal kombineras kostnaderna för att läsa och publicera i syfte att få en bättre kostnadskontroll och en ökad pristransparens. Grundtanken med de transformativa avtalen, som till stor del består av s.k. hybridtidskrifter, är att de endast ska vara tillfälliga under en övergångsperiod. En uppenbar risk är att förlagen inte ser dem som tillfälliga utan kommer att försöka permanenta de transformativa avtalen som den nya affärsmodellen. För att undvika att hamna i denna situation måste Sverige ha en strategi i linje med regeringens målbild för hur den vetenskapliga kommunikationen ska se ut i framtiden. Coalition S har genom Plan S annonserat att de inte kommer att godkänna transformativa avtal efter utgången av 2024. I detta läge, då det internationellt sett kommer att ställas nya krav på förlagen, bör de svenska intressenterna vara eniga om vilka krav vi ska ställa på förlagen i nya avtal efter de transformativa. På seminariet presenteras SUHF:s arbetsgrupp för bortom transformativa avtal sitt arbete.
Seminarium #2: Lärosätenas omställning till öppen vetenskap – hur går det?
Dag: torsdag 27 april
Tid: 15:00 – 17:00
Plats: Digitalt via Zoom
Anmälan: https://suhf.se/aktiviteter/fardplan-for-oppen-vetenskap-larosatenas-omstallning-till-ett-oppet-vetenskapligt-system-hur-gar-det/
Om seminariet:
Vid detta webbinarium kommer Forskningsdatagruppen att presentera rekommendationen Färdplan för öppen vetenskap och Vägledning för implementering av färdplan för öppen vetenskap. Vidare ges en kort presentation av årets SUHF-enkät Hantering av forskningsdata vid lärosätena och den övergripande utvecklingen sedan den första enkäten 2018. Goda exempel från några lärosäten och från SND kring uppbyggnad av organisation och tjänster kommer även att presenteras.
Seminarium #3: CoARA och öppen vetenskap – vad innebär det för de svenska lärosätena?
Dag: fredag 2 juni
Tid: 10:00 – 12:00
Plats: Digitalt via Zoom
Anmälan: https://suhf.se/aktiviteter/coara-och-oppen-vetenskap-vad-innebar-det-for-de-svenska-larosatena/
Om seminariet:
EU-kommissionen tillsammans med EUA och Science Europe har tagit initiativ till utveckling av gemensamma riktlinjer och principer för bedömning av forskning. 350 organisationer från drygt 40 länder har deltagit i arbetet med att ta fram en inledande överenskommelse. Arbetet har resulterat i övergripande principer och åtagande relaterade till bedömning av forskning inom ramen för koalitionen CoARA (Coalition for Advancing Research Assessment). Tanken är att CoARA ska arbeta för att förbättra forskningens kvalitet, effektivitet och genomslagskraft. Detta sker genom samarbete och kunskapsutbyte mellan medlemmarna som har skrivit under den inledande överenskommelsen. En viktig utgångspunkt i arbetet är att hitta en balans mellan en kvalitativ bedömning som görs av experter (peer review) och en ansvarsfull användning av kvantitativa indikatorer som stöd för den bedömningen.
Tester
IBISWorld 11 november - 26 mars
IBISWorld provides industry research on thousands of industries worldwide. Their in-house analysts leverage economic, demographic and market data, then add analytical and forward-looking insight, to help organizations of all types make better business decisions.
Scite 2 februari - 13 mars
scite is a Brooklyn-based startup that helps researchers better discover and understand research articles through Smart Citations–citations that display the context of the citation and describe whether the article provides supporting or contrasting evidence. scite is used by students researchers from around the world and is funded in part by the National Science Foundation and the National Institute on Drug Abuse of the National Institutes of Health.
LUBsearch
Bestånd från ePublications
En ny version av Excel-filen med vårt bestånd från ePublications finns nu tillgänglig här: https://eresources.lub.lu.se/files/login/epublications/content-epublications.xlsx