Nytt gränssnitt till EBSCOhost uppskjutet
Eftersom funktionalitet i det nya gränssnittet för våra EBSCOhost-databaser har fungerat otillfredsställande har EBSCO nu flyttat vår övergång från 4/2 till augusti. Förhoppningsvis ska alla funktioner vara på plats då. Exakt datum i augusti återkommer vi till senare.
Tack alla som lämnat synpunkter som möjliggjort den här senareläggningen.
Vi kommer hålla kontakten med EBSCO under våren och återkommer till er om vi behöver ytterligare synpunkter, genomgång av ny funktionalitet etc.
Det är fortfarande möjligt för er att gå in och testa det nya gränssnittet via följande länk: http://ludwig.lub.lu.se/login?url=https://research.ebsco.com/c/hrh7jr/search?locale=en
Nya resurser
Scopus AI (S-fak och EHL)
Ett AI-drivet verktyg som återfinns på Scopus plattform, designat för att navigera det akademiska landskapet på plattformen.
Färdplan för öppen vetenskap
En revidering av SUFH:s Färdplan för öppen vetenskap beslutades den 31 januari av SUHF:s presidium. Den första versionen av färdplanen antogs 2021. Som komplement till färdplanen utformades Vägledning för implementering av färdplan för öppen vetenskap 2022.
I den nya, reviderade versionen har dokumenten slagit ihop till Färdplan för öppen vetenskap med åtgärdsförslag för implementering.
Läs färdplanen på SUHF:s hemsida.
Nytt Zenodocommunity för öppen vetenskap på LU
Biblioteken vid LU är regelbundet involverade i projekt eller arbetar med rapporter som berör öppen vetenskap, open access, bibliometriska analyser och forskningsdata. OpenScience@LundUniversity samlar output som berör öppen vetenskap vid LU eller rapporter som vi helt enkelt vill tillgängliggöra.
Läs mer om communityt här: https://zenodo.org/communities/opensciencelund/about
OpenScience@LundUniversity administreras av avdelningen för vetenskaplig kommunikation vid UB. Ni är välkomna att höra av er om ni har något som ni vill dela i Zenodo-communityt.
Forum för öppen tillgång till böcker
Tisdagen den 11 mars anordnar KB en digital halvdagskonferens om öppen tillgång till vetenskapliga böcker. KB redogör för hur läget för den öppna vetenskapliga bokutgivningen ser ut just nu, med efterföljande diskussion om möjligheter och utmaningar framåt för den öppna boken.
De senaste decennierna har utvecklingen av öppen tillgång till vetenskapliga artiklar gått starkt framåt, men vad gäller öppen tillgång till vetenskapliga böcker går utvecklingen betydligt långsammare. Förutsättningarna ser dock ut att förändras, och flera initiativ tas för att kunna ge ut vetenskapliga böcker öppet tillgängligt.
Läs mer om konferensen: Save the date: Forum för öppen tillgång till böcker