Indexering
En tidskrift blir sökbar och lättare för läsare att hitta om den finns indexerad i olika databaser. Här finns samlad information kring vad som krävs och hur en tidskrift går till väga för att bli indexerad i olika databaser.
För att en artikel ska få så bra spridning som möjligt och hittas av läsare som forskar inom samma område är det viktigt att tidskriften och dess artiklar indexeras i relevanta databaser. Olika ämnesdatabaser kan komma att kontakta er om att inkludera er tidskrift, men det går även bra att som tidskriftsredaktion höra av sig till databaser och indexeringstjänster som ni vill bli inkluderade i.
Det finns fler aspekter än indexering som inverkar på er tidskrifts förutsättningar för att nå ut till läsare. PKP som utvecklar OJS har sammanställt en guide med praktisk information om hur en tidskrift ska gå till väga för att uppnå bättre synlighet och spridning.
Om att bli sökbar och hittas av läsare i PKPs guide (på engelska)
Bli indexerad i olika databaser
Utöver ämnesspecifika databaser finns det även några mer omfattande databaser som kan vara av intresse att bli inkluderad i. Vi har samlat information kring inkludering i några av dem här nedan.
DOAJ - Directory of Open Access Journals
En bra utgångspunkt för att öka en open access-tidskrifts spridning är att ansöka om inkludering i Directory of Open Access Journals (DOAJ).
DOAJ är en databas som innehåller tillförlitliga och kvalitetskontrollerade open access-tidskrifter från hela världen. Tidskrifterna blir sökbara, dels genom DOAJs sökgränssnitt, men också genom att tidskrifters metadata kan levereras från DOAJ till olika söktjänster. OJS har integrerat stöd för att exportera metadata om artiklar till DOAJ.
DOAJ ställer vissa krav för inkludering som är sammanfattade här:
- Omedelbar öppen tillgång till allt publicerat innehåll. Tidskrifter med fördröjd open access-publicering accepteras inte.
- Redaktion och ett redaktionsråd. Inom humaniora räcker det med en redaktion bestående av minst två redaktörer.
- Kvalitetskontroll/peer review. För humanioratidskrifter accepteras en kvalitetskontroll utförd av redaktörer eller redaktörer tillsammans med redaktionsråd.
- Transparens. Tydlig beskrivning av tidskriftens policy, granskningsförfarande, manuskriptkrav, vem som äger copyright, etc. på tidskriftens webbsida. Mer information:
Google Scholar
Det går inte att ansöka om att bli indexerad i Google Scholar, eftersom det fungerar som en sökmotor som skannar av webben efter innehåll som den identifierar som vetenskapligt innehåll. OJS har dock en funktionalitet för att kommunicera med Google Scholars indexeringsteknik, vilket ökar chansen för att artiklarna i en tidskrift ska bli sökbara där. Det går inte att garantera indexering, men om artiklar inte har plockats upp av Google Scholar inom ca tre veckor från publicering, kontakta er fakultetssupport eller publicera [at] lub [dot] lu [dot] se (publicera[at]lub[dot]lu[dot]se).
Scopus och Web of Science
Scopus och Web of Science är de två största multidisciplinära citeringsdatabaserna för vetenskapliga publikationer. Databaserna indexerar citeringar, vilket skapar länkar mellan olika publikationer. Citeringsindexen ligger till grund för diverse metoder för att mäta tidskrifters och artiklars genomslag, men är också en fördel för att kunna hitta och upptäcka tidskrifter.
Kontaktuppgifter
Vi är flera som jobbar med OJS på biblioteken vid Lunds universitet. Kontakta i första hand representanten på ditt bibliotek.
Biblioteken vid Naturvetenskapliga fakulteten
Frida Rosengren – frida [dot] rosengren [at] science [dot] lu [dot] se (frida[dot]rosengren[at]science[dot]lu[dot]se)
HT-biblioteken
Ranka Steingrimsdottir
Jacob Andersson
forskningsstod [at] htbibl [dot] lu [dot] se (forskningsstod[at]htbibl[dot]lu[dot]se)
Juridiska fakultetens bibliotek
Jon Eriksen – jon [dot] eriksen [at] jur [dot] lu [dot] se (jon[dot]eriksen[at]jur[dot]lu[dot]se)
Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek
Ellen Fall – ellen [dot] fall [at] sambib [dot] lu [dot] se (ellen[dot]fall[at]sambib[dot]lu[dot]se)
Universitetsbiblioteket
Martina Ramstedt – martina [dot] ramstedt [at] ub [dot] lu [dot] se (martina[dot]ramstedt[at]ub[dot]lu[dot]se)
Magnus Annemark – magnus [dot] annemark [at] ub [dot] lu [dot] se (magnus[dot]annemark[at]ub[dot]lu[dot]se)